به گزارش مسیر انرژی و به نقل از تسنیم، با عدم توافق آذربایجان با ترکمنستان بر سر قیمت گاز، پرونده سوآپ گاز ترکمنستان بعد از دو ماه توقف، بسته شد تا مذاکرات دوجانبهای بین ایران وترکمنستان برای واردات گاز آغاز شود.
دی ماه سال ۱۴۰۰ بود که قرارداد سوآپ گاز بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان به امضا رسید. این قرارداد، با امضای تفاهم نامه ای در خرداد سال ۱۴۰۱ دو برابر شد تا روزانه بالغ بر ۱۰ میلیون مترمکعب گاز از طریق خاک ایران بین ترکمنستان و آذربایجان سوآپ شود.
سوآپ روزانه ۵ تا ۱۰ میلیون مترمکعبی گاز ترکمنستان به آذربایجان از خاک ایران ادامه داشت تا اینکه در نخستین روزهای زمستان امسال (۱۴ دیماه) سوآپ گاز ازترکمنستان بهطور کامل متوقف شد.
دلیل توقف سوآپ گاز، اختلاف نظر آذربایجان باترکمنستان برسر قیمت گاز بود و مذاکراتی بین دو کشور از دیماه امسال درحال انجام بود که اگر بهتوافق جدیدی دست یابند، سوآپ گاز از سر گرفته شود؛ این مذاکرات هم بهنتیجهای نرسید و عملا پرونده سوآپ گاز ترکمنستان بسته شد.
خرداد ۱۴۰۲ وزیر نفت اعلام کرد که به زودی قراردادی باترکمنستان امضا می شود که روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب (علاوه بر سوآپ) واردات گاز از ترکمنستان صورت بگیرد، اما تا امروز ترکمنستان زیر بار امضای قرارداد واردات گاز نرفته است.
زمستان امسال بهروزهای پایانی خود نزدیک میشود و در تنها پیک شدید کاهش دما و رشد مصرف گاز که مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از مرز ۶۶۰ میلیون مترمکعب گذشت و شاهد افت فشار گاز در برخی نقاط انتهای خطوط سراسری گاز کشور بودیم، هیچ گازی از سمتترکمنستان برای پوشش افت فشار شمال شرق کشور، قابل دریافت نبود.
بررسی ها نشان میدهد که هماکنون مذاکراتی باترکمنستان در حال انجام است که برای زمستان ۱۴۰۳، قراردادی دو جانبه برای واردات گاز بین ایران و این همسایه شمالی بهامضا برسد.