«توربست» راهکاری برای کاهش صیدهای مخرب

طرح «توربست» به منظور حفظ ذخایر خلیج فارس از اول اردیبهشت در استان بوشهر اجرا می‌شود که به ذخایر دریایی اجازه می دهد خود را بازسازی کنند.

به گزارش مسیر انرژی، عصمت اسماعیلی: استان بوشهر دارای بیشترین مرز مشترک با خلیج فارس بوده و شرایط زیست محیطی آن از حساسیت‌ها و ویژگی‌های خاصی برخوردار است.
تنوع زیستی گونه‌های آبزیان در خلیج‌فارس بسیار بالا ولی با جمعیت اندک است؛ بیش از ۵۰۰ گونه گیاهی و جانوری در خلیج فارس وجود دارد که بیش از ۷۰ درصد گونه‌ها بومی منطقه‌ای و ۳۰ درصد مهاجر هستند.
خلیج‌فارس، همانند بسیاری از مناطق دریایی در جهان از صید بیش از حد و بی‌رویه رنج می‌برد و میزان بالای صید به کاهش چشمگیر ذخایر دریایی منجر شده است.
کاهش منابع آبزیان در دهه‌های اخیر به دلیل افزایش آلودگی‌های دریا، تخریب زیستگاه‌ها بر اثر فعالیت‌های اقتصادی و استخراج ذخایر نفت و گاز و بویژه برداشت و صید بی رویه، باعث شد برای احیای این ذخایر طرح‌هایی از جمله «دریابست» در برخی کشورهای حاشیه این دریا از جمله ایران اجرا شود.
زندگی مردم استان بوشهر از دیرباز به واسطه هم‌نشینی با خلیج فارس با دریا گره خورده است و بسیاری از مردم این دیار از طریق فعالیت‌های دریایی به‌ویژه تجارت و صیادی امرار معاش می‌کنند.
صید ماهی و میگو یکی از مشاغل سنتی مردم استان بوشهر است که از شمال تا جنوب استان بوشهر افرادی با استفاده از قایق و لنج دل به دریا می‌زنند تا روزی خود را برداشت کنند.
صیادی در گذشته به صورت سنتی و با استفاده از ابزارهای رایج انجام می‌شده است ولی امروز ابزارهای متعدد و جدیدی برای صید ساخته شده و بسیاری از صیادان با استفاده از این ابزار و ادوات صیادی می‌کنند که اگرچه این ابزار و ادوات باعث افزایش میزان صید می‌شود ولی گاه باعث می‌شود که برخی از آبزیان غیر خوردنی نیز در تورهای صیادان گرفتار شده و همین موضوع عاملی برای نابودی ذخایر دریایی است.
در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ جامعه صیادی استان بوشهر به صورت خودجوش و در مقطعی خاص، با بیرون کشیدن لنج‌ها و شناورهای صیادی از دریا، خود را از دریاروی منع می‌کردند؛ که به نوعی فرصت برای تجدید ذخایر نیز قلمداد می‌شد.
طرح «دریابست» به معنای تعطیلی فعالیت‌های صیادی دریک دوره زمانی مشخص با هدف ایجاد فرصتی برای بازسازی ذخایر آبزیان به طور رسمی از سال ۱۳۹۴ در کشور ما با هدف حفظ و پایداری ذخایر، کاهش فشار صید بی‌رویه از سوی کارگروه مدیریت صید استان بوشهر ابلاغ شد و با موافقت جامعه صیادی این استان روبرو شد و بهترین زمان برای اجرای این طرح نیز در بازه زمانی تخم‌ریزی آبزیان یعنی ماه‌های اسفند و فروردین است.
در استان بوشهر حدود ۱۵ هزار صیاد با استفاده از بیش از ۲ هزار شناور فعالیت دارند و در فصول مختلف سال به صید می‌پردازند که سالانه بیش از ۶۵ هزار تن انواع آبزی در استان صید می‌شود.

لینک کوتاه خبر:

https://energypath.ir/?p=23410

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • تازه ترین ها
Please assign elementor template to display content