به گزارش مسیر انرژی، رجایی کوتان وزیر پیشین انرژی ترکیه (دولت مرحوم اربکان) در مطلبی با اشاره به کمبود انرژی در این کشور و تلاش اربکان برای خرید گاز در اواخر دهه ۹۰ نوشت: کشورهای ایران، عراق، مصر، یمن، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان مدنظر بودند.
ایران بدلیل داشتن زیرساخت انتقال انرژی که تا تبریز لوله کشی کرده بود برای این قرارداد مناسب بود. در خط تبریز-دوغو بایزید با ۹۰ کیلومتر لوله کشی می توانستیم دو کشور را به هم متصل کنیم.
مذاکرات برای قرارداد در جریان بود که دو وزیر آمریکایی به ترکیه آمدند و تهدید کردند که نمی توانید با ایران قرارداد ببندید زیرا بر اساس تحریم های آمریکا علیه ایران، قرارداد با ایران نباید بیش از ۳۰۰ میلیون دلار در سال باشد.
آمریکایی ها از رابطه ترکیه با چند کشور ناراحتی عمیقی داشتند و تلاش می کردند مانع ارتباط ترکیه با این کشورها شوند که عبارت بودند از: ایران، عراق، لیبی، نیجریه و سودان.
بر اساس قراردادی که بین ایران و ترکیه در سال ۱۹۹۶ به امضا رسید، ایران سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه صادر می کرد. این قرارداد ۲۵ ساله بود. یکی از دلایل کودتا علیه نجم الدین اربکان همین روابط با ایران و قرارداد گازی بلند مدت با تهران عنوان شده است.
انتهای پیام/