به گزارش مسیر انرژی،دولت سیزدهم فروش نفت را به برجام و تحریمها گره نزد. هرچند تحریمها آثار خود را دارد، اما با تلاش و جدیت این دولت اقدامهایی قابل قبول انجام شد. این دولت صنعت نفت را با فروش کمتر از نیممیلیون بشکه در روز از دولت گذشته تحویل گرفت، اما امروز تولید و صادرات نفت به رقمی قابلقبول رسیده است.
این بخشی از صحبتهای حسین حسینزاده، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، درباره اقدامهای وزارت نفت در مدت سپریشده از دولت سیزدهم است که در ادامه میخوانید.
وضع فروش نفت و فرآوردههای نفتی را در دولت سیزدهم چگونه ارزیابی میکنید؟
درحالیکه دولت سیزدهم صنعت نفت را با فروش کمتر از نیممیلیون بشکه در روز از دولت گذشته تحویل گرفت، اما امروز تولید و صادرات نفت به رقمی قابل قبول رسیده است، البته درباره این موفقیت باید گفت که دولت سیزدهم فروش نفت را به برجام و تحریمها گره نزد؛ هرچند تحریمها آثار خود را دارد، اما با تلاش و جدیت این دولت اقدامهایی قابلقبول انجام شد.
همانطور که وزیر نفت نیز بارها اعلام کرده است، با دیپلماسی قوی انرژی در دولت سیزدهم، صادرات نفت کشور در سختترین شرایط دو برابر شد. همچنین روابط خوبی که دولت سیزدهم در توسعه تعاملات تجاری خود با کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای منطقه برقرار کرد باعث شد تولید و صادرات نفت افزایش یابد.
به موضوع دیپلماسی انرژی اشاره کردید، عملکرد مجموعه وزارت نفت را در این زمینه چطور ارزیابی میکنید؟
دیپلماسی فعال انرژی ایران با کشورهای همسایه همچون عمان، ترکمنستان، عربستان و… در صنعت نفت و گاز ما تأثیرگذار خواهد بود. بیشک با توانایی کشور در حوزه نفت و گاز، این همکاریها بهویژه با کشورهای همسایه میتواند بسیار تأثیرگذار باشد.
در گذشته به موضوع دیپلماسی انرژی بهویژه با کشورهای همسایه توجهی نشد، که خوشبختانه دیپلماسی منطقهای و انرژی در دولت سیزدهم منطقی و تأثیرگذار بوده است. معتقدم اگر تعامل با کشورهای همسایه بیش از این افزایش یابد، به رشد صادرات نفت و تحول صنعت نفت کمک خواهد کرد. امروز اهمیت راهبردی برای ما سوآپ در حوزه نفت و گاز است که موفقیتهایی در این زمینه رقم خورده و البته نیازمند کار بیشتر است، زیرا ارزآوری مطلوبی خواهد داشت.
درکل دولت سیزدهم از ظرفیت دیپلماسی انرژی بهخوبی استفاده کرده و با تجهیز پالایشگاه و امضای قراردادهای نفتی در کشورهای آمریکای لاتین، در ساخت و تعمیر، صدور خدمات مهندسی و ارسال تجهیزات و خوراک موفق عمل کرده است.
سال ۱۴۰۲ ثبت رشد اقتصادی بالای ۲۰درصد را در بخش نفت و گاز شاهد بودیم، نقش نفت در رشد اقتصادی را چگونه ارزیابی میکنید؟
وزارت نفت جزو برترین وزارتخانهها در دولت سیزدهم به شمار میآید که هم خود در این مدت توسعه و پیشرفتهای محسوسی را تجربه کرده و هم به رشد و بالندگی اقتصادی کشور کمک کرده است. هماکنون صنایع نفت و گاز نقطه قوت اقتصاد کشور محسوب میشوند؛ سهم نفت و گاز در تحقق رشد اقتصادی کشور بسیار بیشتر از دیگر بخشها بوده است که البته مراکز رسمی نیز در گزارشهای خود به این موضوع اشاره کردهاند.
اثر سیاستهای دولت در خنثیسازی تحریمها را در افزایش درآمدهای نفتی و رشد اقتصادی کشور مشاهده میکنیمف که البته برای تداوم این رشد اقتصادی به سرمایهگذاریهای بیشتر در بخش نفت و گاز نیاز داریم. همچنین باید در موضوع احداث پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها بهصورت جدی سرمایهگذاری کنیم. احداث پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها جلوگیری از خامفروشی، تبدیل آن به فرآوردههای باارزش، ایجاد ارزش اقتصادی برای کشور، اشتغال، بیاثرکردن تحریمها، افزایش درآمد ارزی، رسیدن به تنوع مشتری و… را در پی خواهد داشت.
در آماری که بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه ارائه دادهاند، درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت کشور مشخص و افزایش تولید، فروش و قیمت نفت بهطور کامل مشهود بوده، همچنین وصول درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت کشور نسبت به دورههای پیش افزایش یافته است و نظارت دقیقتری هم بر توزیع درآمدهای نفتی وجود دارد.
شرکتهای دانشبنیان چه نقشی میتوانند در توسعه صنعت نفت و گاز ایفا کنند؟
معتقدم نگاه اوجی به شرکتهای ایرانی نویدبخش حرکت روبهجلو در صنعت نفت است؛ زیرا هم قوانین مجلس در برنامه هفتم توسعه و هم نوع نگاه دولت و وزیر نفت به استفاده از توانایی شرکتهای داخلی نویدبخش این حرکت است. مانند اقدام جهادی که در دو سال گذشته در فازهای ۱۱، ۱۵ و ۱۴ پارس جنوبی انجام شد.
باید در توسعه میدانهای نفت و گاز به سرمایهگذار بخش خصوصی داخلی اعتماد کنیم. هماکنون سرمایهگذارانی هستند که اگر شرایط را برای آنها تسهیل کنیم، آنها به این بخش وارد شده و اموال خود را در این بخش سرمایهگذاری خواهند کرد.
شمار زیادی از تجهیزات صنایع نفتی، پالایشی و پتروپالایشی در مسیر همکاری مؤثر وزارت نفت و شرکتهای دانشبنیان، همسو با برنامه تولید بار اول بومیسازی شدند. ازاینرو، حمایت از فعالان عرصه بومیسازی و تولید کالاهای بار اول، از گامهای مهم در مسیر توجه به ساخت داخل و صرفهجویی ارزی است که حتی میتوانیم در حوزه صادرات خدمات فنی و فناوری هم پیشگام باشیم.
اکنون شاهد همکاری سازنده وزارت نفت و شرکتهای دانشبنیان در زمینه بومیسازی شمار زیادی از تجهیزات صنایع نفتی، پالایشی و پتروپالایشی همسو با برنامه راهبردی تولید بار اول هستیم. در حوزه پالایشگاهی و فرآوری نفت و برداشت از مخازن نفتی شرکتهای توانمندی پای کار آمدهاند و قراردادهای مؤثری امضا شده است.