به گزارش مسیر انرژی به نقل از فراز انرژی؛در سالهای اخیر، رهبر معظم انقلاب با نگاه هوشمندانه خود بر لزوم توسعه پایدار در عرصههای مختلف تولیدی تأکید کردهاند که بیتوجهی یا غفلت مسئولان دولتی در اجرای این راهبردها، از جمله توسعه زنجیره ارزشی در صنعت پتروشیمی و جلوگیری از خامفروشی، موجب عدم توسعه متوازن و هماهنگ با برنامههای توسعهای کشور شده است.
در این راستا، تکمیل پروژههای نیمهتمام و توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی میتواند گامهای مهمی در جهت کاهش وابستگیهای صنعتی، تولید محصولات با ارزش افزوده و ایجاد اشتغال پایدار و کارآفرینی در کشور بردارد. استفاده مناسب از ظرفیتهای سرمایهگذاری داخلی و خارجی در این بخش، راهی است که میتواند بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور را حل کند.
یکی از تأکیدات مهم مقام معظم رهبری، توجه به «توسعه پتروپالایشگاهها» و «تبدیل پالایشگاهها به پتروپالایشگاهها» است. با این حال، متأسفانه در عمل، این مهم مورد غفلت قرار گرفته است و مدیران دولتی به جای ایجاد سهامداری عام و استفاده از ظرفیتهای بورس و اوراق بهادار، به سهامداری هلدینگهای وابسته به بخشهای دولتی و شبهدولتی روی آوردهاند. این روند نه تنها موجب کندی پیشرفت پروژههای بزرگ پتروشیمی شده، بلکه از ایجاد یک سیستم شفاف و پویا در صنعت پتروشیمی جلوگیری کرده است.
از آنجایی که پروژههای بزرگ اقتصادی در صنعت پتروشیمی میتواند گرهگشای مشکلات تولید، اشتغال و اقتصاد کشور باشد، نیازمند بازنگری در روشهای سرمایهگذاری و مدیریت این پروژهها هستیم. باید برای تحقق اهداف رهبری در توسعه زنجیره ارزش افزوده محصولات پتروشیمی و پتروپالایشگاهها، تدابیر جدی اتخاذ شود. استفاده از سرمایههای مردمی از طریق سیستمهای بورسی و صندوقهای توسعه ملی، میتواند به تأمین منابع لازم برای اجرای این پروژهها کمک کند.
روز صنعت پتروشیمی؛ فرصتی برای ارزیابی عملکردها و برنامهریزی برای آینده
در روز صنعت پتروشیمی، این سوالات ضروری مطرح میشود که وزارت نفت تا چه میزان در اجرای سیاستهای راهبردی رهبری در این بخش گام برداشته است؟
- آیا تولید محصولات پتروشیمی به طور مؤثر در زنجیره ارزشی قرار گرفته و ارزآوری این صنعت افزایش یافته است؟
- با گذشت بیش از یک دهه از ابلاغ سیاستهای راهبردی رهبری، به چه میزان به اهداف تعیین شده دست یافتهایم؟
- میزان کاهش خامفروشی محصولات نفتی چقدر بوده است؟
- آیا واسطهگریها و دلالیها در این صنعت کاهش یافته است؟
- در نهایت، با اجرای این سیاستها، چه تعداد اشتغال پایدار و وابسته در صنعت پتروشیمی ایجاد شده و چند پتروپالایشگاه راهاندازی و بهرهبرداری شده است؟
پایش عملکردها و توجه به پروژههای نیمهتمام
یکی از مهمترین چالشها در این صنعت، پروژههای بزرگ نیمهتمام است که باید برای تکمیل و بهرهبرداری آنها برنامهریزی دقیق و زمانبندی شدهای صورت گیرد. متاسفانه، به جای تمرکز بر رفع این مشکلات و پایش مستمر عملکردها، مدیران وزارت نفت اغلب این روز را با پیامهای تبریک و تشویق کارکنان به پایان میرسانند.
اگر عزمی جهادی و عملی در جهت اجرای سیاستهای راهبردی رهبری در صنعت پتروشیمی ایجاد شود، شاهد روزی خواهیم بود که این صنعت از دستبرد سیاسی و بهکارگیری نیروهای غیرمتخصص در امان بماند و به جای آن، با تخصصگرایی و رعایت اصول مدیریتی، مسیر پیشرفت و توسعه را به طور مؤثر طی کند.