مهره آمریکا با نفت ونزوئلا چه کرد؟

لوییز گیوستی، رئیس هیئت مدیره شرکت نفت ونزوئلا یکی از مهره های نفتی آمریکا بود؛ کسی که همه سیاست های آمریکا را در کشورش پیاده کرد و تا سال 1999 همانی را کرد که واشنگتن می خواست.

به گزارش مسیر انرژی و به نقل از میز نفت، در سال ۱۹۸۶ که  قیمت نفت با بازیگردانی آمریکا سقوط کرد، دولت ونزوئلا دچار بحران مالی شد و نسخه توصیه‌شده صندوق بین‌المللی پول را اجرا کرد.

اجرای این برنامه که به تعدیل اقتصادی معروف شد، طبقات فقیر را دچار مشکلات فراوانی کرد و اعتراضات آغاز شد. صدها نفر از معترضان کشته شدند و هم‌زمان، صندوق بین‌المللی پول وام‌هایی که شرکت نفت ونزوئلا دریافت کرده، اکنون دیگر جزو کسری بودجه ونزوئلا به‌حساب می‌آید.

این تکلیف بسیار روشن بود، اگر ونزوئلا می‌خواهد در صنایع نفت خود پیشرفت کند، باید سیاست درب های باز را برای سرمایه‌گذاران بگشاید.

همه چیز در دست گیوستی

 

از سال ۱۹۹۳ ونزوئلا به این نسخه عمل کرد؛ غول های نفتی به ونزوئلا آمدند و از پرداخت مالیات هم معاف شدند. طراح این سیاست هم کسی نبود جز لوئیز گیوستی، رئیس هیئت‌مدیره شرکت نفت ونزوئلا که به‌اندازه رئیس‌جمهور قدرت داشت.

مهره آمریکا در نفت ونزوئلا چه کرد؟

او که از مهره‌های کاخ سفید در کاراکاس بود، سیاست ملی نفت کشورش را تدوین کرد و قصد داشت نفت کشورش را میان شرکت‌های نفتی توزیع کرده و خصوصی‌سازی گسترده را کلید بزند.

بر اساس برنامه او، شرکت‌های آمریکایی در صنعت نفت‌ونزوئلا سرمایه‌گذاری می‌کنند و ونزوئلا نیز در آمریکا پالایشگاه احداث می‌کند تا مشکلات گذشته در مبادلات نفتی دو کشور ایجاد نشود و هر دو کشور نتوانند معادلات را تغییر دهند. اتحادی که گیوستی پایه‌گذاری کرد از سوی چپی‌ها، کندن گور اوپک اطلاق شد.

گیوستی دشمن اوپک بود و قصد داشت با حمایت آمریکا، تولید نفت را به حدی افزایش دهد که اوپک از بین برود.

ونزوئلا در خدمت آمریکا

تا سال ۱۹۹۷، میزان تولید ونزوئلا افزایش یافت و به رقم ۳.۳ میلیون بشکه رسید. آمریکایی که از سال ۱۹۸۰ تنها ۱۵۰ هزار بشکه از ونزوئلا وارد می‌کرد در سال ۱۹۹۷ میزان وارداتش را به رقم یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه رساند.

این‌یک اتفاق مهم برای آمریکا بود، بیش از ۴۰ درصد نفت ونزوئلا را وارد می‌کند تا ۱۷ درصد از نیازهایش تأمین شود.

شورای امنیت ملی بیل کلینتون از این اتفاق بسیار خوشحال بود به‌طوری‌که آن را یک پیروزی اعلام کرد و اذعان داشت ما یک گام دیگر برای کاهش وابستگی به خاورمیانه برداشته‌ایم و اینک، ونزوئلا عرضه‌کننده شماره یک نفت ایالات‌متحده است.

داستان اختلاف ونزوئلا در اوپک

در ۲۹ نوامبر ۱۹۹۷ سهمیه تولید خود را بالا برد و به ونزوئلا تکلیف کرد با رعایت سهمیه‌ ها، نباید بیشتر ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه تولید کند اما گیوستی، به توجه به این موضوع مدام از افزایش تولید می‌گفت؛ او روی رقم ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه تأکید داشت و قصد داشت بازار آمریکا را در دست بگیرد.

پمپاژ شدید نفت ونزوئلا به آمریکا، بیشتر از چیزی بود که فکرش را می‌ شد کرد؛ در فاصله اکتبر ۱۹۷۷ تا دسامبر ۱۹۹۸ قیمت نفت سقوط کرد و عربستان و مکزیک، برای حفظ سهم خود از بازار آمریکا و مقابله با ونزوئلا، به تشدید کاهش قیمت‌ ها دامن زدند.

شکایت علیه ونزئلا

قیمت نفت سر چاهی در آمریکا به کمتر از ۸ دلار رسید و شرکت‌های مستقل داخلی، تهدید کردند علیه دولت‌های آمریکا و ونزوئلا اقامه دعوا می‌کنند.

سازمانی با عنوان «نفت داخلی را نجات دهید» تشکیل شد و به‌سرعت در رسانه‌ها مورد استقبال واقع شد. وقتی نامه دادخواهی این سازمان توسط برخی رسانه‌ها منتشر شد، شرکت نفت ونزوئلا در بیانیه‌ ای هرگونه قیمت‌ شکنی در بازار آمریکا را رد کرد ولی در عرض یک هفته تولید خود را ۵۰۰ هزار بشکه کاهش داد هرچند که برای حفظ اعتبار خود، این اقدامش را پیروی از سهمیه‌ های اوپک اعلام کرد.

گیوستی تا سال ۱۹۹۹میلادی نفت ونزوئلا را طوری اداره کرد که منافع آمریکا را تامین می کرد. با روی کار آمدن چاوز، همه چیز عوض شد تا دوران جدیدی آغاز شود.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://energypath.ir/?p=17583

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

بین الملل