به گزارش مسیرانرژی به نقل از انرژی پرس، صنعت پتروشیمی، در حالی که از رشد ۳۹ درصدی درآمد خود در دیماه ۱۴۰۳ خبر داده، با کاهش تولید گسترده در این ماه مواجه شده؛ قطعی گاز و مشکلات ناترازی انرژی همچنان پا برجاست و چرخهای تولید را کند کرده است. باید دید این وضعیت تا چه زمانی ادامه دارد و آیا تولید صنعت پتروشیمی از فشار محدودیتهای گاز رها خواهد شد؟
صنعت پتروشیمی در دیماه ۱۴۰۳ شاهد رشد درآمدزایی چشمگیری بود، اما این افزایش بیش از آنکه ناشی از توسعه تولید باشد، نتیجه رشد قیمت دلار و نرخهای جهانی است. گزارشهای منتشرشده نشان میدهد که تولید اکثر شرکتهای پتروشیمی کاهش یافته و دلیل اصلی آن افت فشار گاز و قطعیهای گسترده در فصول سرد سال بوده است.
برای دومین ماه متوالی، قطعی گاز تولید را به مرز توقف رسانده و ۱۶ پتروشیمی با افت میزان تولید مواجه شدهاند. این در حالی است که درآمد کل صنعت نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۹ درصد افزایش داشته است.
به این ترتیب در شرایطی که تولید با مشکل روبهرو است، پایداری رشد درآمد به شدت تهدید میشود؛ به ضوح مشخص است، در صورت ادامه روند فعلی و توقف رشد دلار، در آیندهای نزدیک درآمد صنعت نزولی میشود.
حالا، پرسش اساسی این است که آیا در ماههای آینده، با رفع محدودیتهای گازی، تولید به سطح مطلوب بازخواهد گشت یا نه؟
وضعیت صنعت پتروشیمی در دی ۱۴۰۳
گزارش عملکرد دیماه ۲۳ پتروشیمی بورسی منتشر شد و مشخص کرد درآمد اکثر شرکتهای صنعت در این ماه رشد کرده است. اما طبق بررسیها این رشد عمدتا به دلیل افزایش قیمت دلار و نرخهای جهانی در یک سال اخیر است.
چرا حجم تولید تعداد زیادی از پتروشیمیها در این ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته به دلیل مشکلات ناترازی انرژی و قطعی گاز کاهش است.
این دومین ماه متوالیست که پتروشیمیها با کاهش تولید ناشی از قطعی گاز روبهرو میشوند. جالب است گفته شود که ۱۶ پتروشیمی در این ماه کاهش تولید داشتند.
طبق گزارش عملکرد ماهانه شرکتهای پتروشیمی، مجموع درآمد ۲۳ پتروشیمی بورسی در ماه دی ۱۴۰۳ به ۷۵ هزار و ۷۸۳ میلیارد تومان رسیده که نسبت به دیماه سال گذشته ۳۹ درصد افزایش داشته است.
همچنین مقایسه درآمد صنعت پتروشیمی در دیماه با ماه گذشته یعنی آذر افزایش حدود هشت درصدی را مخابره میکند. گفتنیست سه پتروشیمی نوری، پارس و جم پردرآمدترین پتروشیمیهای بورسی در دی بودند.
همانطور که در نمودار مشخص است ۱۷ پتروشیمی در این ماه موفق به افزایش «درآمد حاصل از فروش» خود نسبت به دی ۱۴۰۲ شدهاند. انرژی پرس در این گزارش کارنامه تولید و فروش پتروشیمیهای بورسی را مورد ارزیابی قرار داده است.
بیشترین افزایش درآمد پتروشیمیها نسبت به دی ۱۴۰۲
طبق جدولی که در ادامه آورده شده، پتروشیمی تخت جمشید در دیماه ۱۴۰۳ توانست عملکرد درخشانی در بخش فروش از خود نشان دهد و تناژ فروش خود را بالا ببرد. همچنین نرخ فروش محصولات تخت جمشید
نیز در این ماه نسبت به دیماه سال گذشته رشد خوبی را تجربه کرد و در نهایت این دو موضوع سبب شد تا درآمد پتروشیمی تخت جمشید جهش چشمگیری را تجربه کند.
به نحوی که درآمد ماهانه این پتروشیمی در ماه دی ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ حدود ۱۰۰ درصد بالا رفت و از ۴۲۶ میلیارد تومان به ۸۵۵ میلیارد تومان رسید. همچنین مقایسه درآمد پتروشیمی تخت جمشید در دی با ماه گذشته یعنی آذر نیز رشد حدود ۶۹ درصدی را نشان میدهد.
پتروشیمی پارس نیز دومین شرکتی بود که در دیماه ۱۴۰۳ توانست در بخش درآمدزایی موفق ظاهر شود. به نحوی که این پتروشیمی در این ماه موفق شد درآمد ماهانه خود را با افزایش بیشتر از ۹۹ درصدی از پنج هزار و ۲۳۴ میلیارد تومان در دی ۱۴۰۲ به ۱۰ هزار و ۴۳۹ میلیارد تومان در دی ۱۴۰۳ برساند. همچنین باید گفت رقم فروش پارس در این ماه نسبت به ماه گذشته یعنی آذر حدود ۲۸ درصد افزایش داشته است.
جایگاه سوم بیشترین افزایش درآمد ماهانه در دی ۱۴۰۳ نیز به پتروشیمی خارک تعلق میگیرد. چرا که مبلغ فروش دیماه این شرکت با افزایش ۹۴ درصدی از هزار و ۲۱۵ میلیارد تومان در دی ۱۴۰۲ به دو هزار و ۳۵۳ میلیارد تومان در دیماه سال ۱۴۰۳ رسید. همچنین دو پتروشیمی امیرکبیر و فارابی نیز دیگر پتروشیمیهای موفق در رشد درآمد دیماه بودهاند.
جدول زیر درآمد ماهانه پتروشیمیهای بورسی را در سه ماه مذکور مقایسه کرده است.
بیشترین کاهش درآمد ماهانه در دی ۱۴۰۳
طبق جدول درآمدزایی پتروشیمیها سه پتروشیمی زاگرس، خراسان و کرمانشاه بیشترین کاهش درآمد را در دیماه سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ تجربه کردند.
همچنین شیراز، مارون و بوعلی سینا نیز دیگر پتروشیمیهایی بودند که در دیماه امسال کاهش درآمد را تجربه کردند.
بیشترین افزایش مقدار تولید در دی ۱۴۰۳
روند افزایش درآمد پتروشیمیهای بورسی در بخش تولید تکرار نشد و اکثر پتروشیمیها در این ماه مانند دو ماه گذشته کاهش تولید داشتند. در این میان اما برخی از پتروشیمیها مانند قائدبصیر، فارابی و بوعلی سینا عملکرد خوبی در تولیدات خود ثبت کردند.
بررسی گزارش فعالیت ماهانه شرکتهای پتروشیمی نشان میدهد، پتروشیمی قائدبصیر در دیماه ۱۴۰۳ عنوان «بیشترین افزایش مقدار تولید» را نسبت به دی ۱۴۰۲ از آن خود کرده است. به نحوی که تناژ تولید پتروشیمی قائدبصیر در دی ۱۴۰۳ نسبت به دی ۱۴۰۲ حدود ۲۷ درصد افزایش داشت و از سه هزار تن به چهار هزار تن رسیده است.
پتروشیمی فارابی نیز دیگر پتروشیمی بود که موفق شد افزایش قابل قبولی در تناژ تولید خود به عمل بیاورد. به صورتی که تناژ تولید این شرکت از هزار و ۸۳۱ تن در دی ۱۴۰۲ با رشد ۱۹ درصدی به دو هزار و ۱۸۱ تن در دی ۱۴۰۳ رسیده است.
سومین پتروشیمی که در دیماه عملکرد خوبی در بخش تولید از خود نشان داد، پتروشیمی بوعلی سینا بود؛ به طوری که این شرکت در دیماه ۱۴۰۳ موفق شد تناژ تولید خود را با افزایش ۱۶ درصدی از ۱۶۰ هزار تن در دی ۱۴۰۲ به بیش از ۱۸۵ هزار تن در دی ۱۴۰۳ برساند.
همچنین امیرکبیر، نوری و فناوران نیز دیگر پتروشیمیهایی بودند که در این ماه جلوی افت تولید خود را گرفتند. لازم به ذکر است پتروشیمی زاگرس در این ماه ۱۰۵ هزار تن از محصولات خود را تولید کرده، اما از آنجا که این پتروشیمی در دیماه سال گذشته اورهال داشت، ارقام تولید شرکت در این گزارش مقایسه نشده است.
بیشترین کاهش مقدار تولید پتروشیمیها در دی ۱۴۰۳
در طرف دیگر اما ۱۶ پتروشیمی در این ماه با کاهش حجم تولید روبهرو شدند. در این میان اما پتروشیمیهای خراسان، کرمانشاه و شیراز به ترتیب بیشترین کاهش تولید را نسبت به دی ۱۴۰۲ به ثبت رساندهاند.