به گزارش مسیر انرژی به نقل از خبرگزاری مهر، محمدصادق مهرجو با اشاره به اینکه امضای تفاهمنامه واردات گاز از روسیه نشاندهنده قدرت بالای دیپلماسی انرژی ایران است، بیان کرد: ایران اگرچه بهعنوان دومین دارنده ذخایر گازی جهان شناخته میشود، این مسئله موجب نشده است ناترازی در مصرف گاز کشور برطرف شود. بهعبارتی، روزانه نزدیک به ۳۰۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه ما به تزریق گاز در مخازن نفتی نیاز داریم تا افت فشار نداشته باشیم، گفت: درآمد کشور از صادرات نفت خام و صادرات محصولات پتروشیمی تأمین میشود. اگرچه گاز جزو اقلام پردرآمد صادراتی کشور نیست، نفت خام اهمیتی بسزا دارد و ۷۵درصد توان تولیدی کشور در جنوب غرب کشور واقع شده، بر همین اساس، تزریق گاز در میدانها بسیار حیاتی و مهم است.
این کارشناس انرژی تصریح کرد: متأسفانه بهدلیل ناترازیهای موجود چند سال است که تزریق گاز به میدانهای نفتی بسیار کاهش یافته است و از طرفی ناترازی در فرآورده به واردات منجر شده است.
مهرجو با اشاره به اینکه ما این امکان را داریم که افزایش ظرفیت در ذخیره گاز طبیعی داشته باشیم و از طرفی مدیریت مصرف بهتری در زمستان اعمال کنیم، بیان کرد: زمانی که در تابستان ناترازی داریم و با توجه به رقم مورد نیاز در تابستان هم نمیتوانیم تزریق گاز داشته باشیم، در این شرایط ذخایر ثانویه به خطر میافتد و عاقلانهتر این است که واردات گاز داشته باشیم و بهجای گازوئیل، گاز بخریم، زیرا ارزش هر لیتر گازوئیل خریداریشده ۶۰ سنت است، یعنی ارزانترین گازوئیل خریداریشده است.
وی با اشاره به تعهدهای گازی ایران به سایر کشورها یادآور شد: با توجه به اینکه ۷۰ تا ۸۰ میلیون مترمکعب تعهدهای صادراتی داریم، اکنون میخواهیم خط لوله صلح را بهسمت پاکستان و هند فعال کنیم، اما با کدام گاز؟ هرچقدر پایداری شبکه در فصل سرد سال بیشتر باشد، بیشتر میتوان بهعنوان مبدأ و مرجع صادرات گاز به همسایهها مطرح شد. کشور ما موقعیتی راهبردی دارد و چرا این موقعیت را به ترکها واگذار کنیم.
این کارشناس انرژی ادامه داد: رقابت بسیار نزدیکی داریم و میتوانیم با ذخیرهسازی گاز، آن را به عراق و ترکیه صادر کنیم. اینکه ما فکر کنیم چون دومین دارنده ذخایر گازی هستیم، پس گاز وارد نکنیم، منطق درستی نیست؛ از آنجا که گازکشی به اقصی نقاط کشور بسیار فاجعهبار است، زیرا در هیچ کشوری دو حامل ارزان انرژی استفاده نمیشود و با منطق حکمرانی انرژی همخوانی ندارد.
مهرجو بیان کرد: در شرایط کنونی میتوان برای تبدیلشدن به قطب گازی منطقه اقدام کرد. بهعبارتی، روسیه به دریای گرم دسترسی ندارد و ما در کنار دریای عمان و خلیجفارس واقع شدهایم و میتوانیم ظرفیت چابهار را فعال و گاز را سوآپ کنیم و فعالشدن امکانات الانجی را در دستور کار قرار دهیم. ما باید جزو ۱۰ کشور نخست صادرکننده گاز باشیم و چرا از موقعیتی که داریم استفاده نکنیم؟