کج‌فهمی بدیهیات تولید محصولات پتروشیمی

این گفته محمد مخبر«اگر نفت ما به پتروشیمی تبدیل می‌شد تحریم‌ها هیچ تأثیری نداشت» را برخی از خبرنگاران اصلاح‌طلب به سخره گرفته بودند و مدعی شدند که از گاز می‌توانیم به تولید محصولات پتروشیمی برسیم نه از نفت.
محمد مخبر«اگر نفت ما به پتروشیمی تبدیل می‌شد تحریم‌ها هیچ تأثیری نداشت

به گزارش مسیر انرژی این گفته محمد مخبر«اگر نفت ما به پتروشیمی تبدیل می‌شد تحریم‌ها هیچ تأثیری نداشت» را برخی از خبرنگاران اصلاح‌طلب به سخره گرفته بودند و مدعی شدند که از گاز می‌توانیم به تولید محصولات پتروشیمی برسیم نه از نفت.
یک کاربر شبکه اجتماعی در واکنش به یکی از خبرنگاران حوزه نفت و انرژی نوشته است: «اینقدر گاز ارزون دادیم به این پتروشیمی‌ها و فقط پتروشیمی گازی توی ایران رشد کرده، ملت فکر میکنن پتروشیمی فقط خوراکش گازه!!! اتفاقاً زنجیره نفت خام نسبت به زنجیره گاز خیلی متنوع‌تر و با ارزش افزوده بالاتر هست.»
یکی دیگر از کاربران در این خصوص نوشته است: «هیچ وقت باورم نمیشد روزی برسه که بخواهیم به یه عده توضیح بدیم نفت خوراکه پتروشیمیه… بابا یه طوری خودتون رو بزنید به خریت که به خر برنخوره…»
محسن انصاری، کارشناس بخش پتروشیمی نیز در این باره نوشته است: امروز «جناب آقای مخبر صحبتی کردن و در ادامه این صحبت‌ها بحث‌های عجیبی بین دوستان ردوبدل میشه! من قصد داشتم امشب درمورد فرایندهای بسیار پیشرفته‌تری که درسطح دنیا ومنطقه برای تبدیل«نفت خام» به خوراک پتروشیمی هست صحبت کنم اما ظاهراً باید ازمفاهیم پایه این صنعت شروع کنم واین خیلی عجیبه!
تو عکس اول خوراک صنعت پتروشیمی ساده‌سازی شده! هم نفت خام وهم گازهردومیتونند خوراک این صنعت باشند! به نفت بپردازیم، به طورعمومی هربشکه نفت خام میتونه تا ۴۰ درصد نفتا داشته باشه(بسته به نوع نفت!) فارغ ازمشتقات دیگرنفت(گازمایع، محصولات fcc و…) همین نفتا خوراک بخش عمده‌ای از پتروشیمی‌های دنیاست! مثال بزنیم، چین وحتی کره جنوبی! دوستانی که فرمودن«گاز» خوراک پتروشیمی است بهتره صنعت پتروشیمی هردوکشور را که سطح بشدت بالاتری ازما داره مطالعه کنند! بجز این، دوستان مطرح کردند که مجتمع‌های خوراک نفتی ما محدودن! بله کاملاً درسته این ادعا ولی«شاهدی بر صحت حرف آقای مخبر»هست!
نکته مهم: اولاً رشد صنعت پتروشیمی درهرمنطقه به میزان دسترسی به نوع خوراک متفاوت هست! مثلاً در کشورما به خاطر وجود اتان مجتمع‌های کراکراتان درمقایسه با چین مزیت اقتصادی بهتری دارن وبیشترهستند! دوم اینکه اتفاقاً ضعف عمده صنعت پتروشیمی ما همین«رشد ناموزون گازمحور» بوده که امروز یقه مارو گرفته!
اینکه ما واحدهای خوراک مایع محور (نفتا) کم داریم (شازند، تبریز، بندرامام) «ضعف» این صنعت محسوب میشه چون ازنظرتنوع و بازار محصولات تولیدی بشدت اوضاع بهتری دارند، درحالی که بخاطر وجود نفت درکشور پتانسیل وجود این خوراک هم کمتر از گاز نبود(توضیحات مفصلی درمورد چرایی انتخاب این سیاست غلط وجود داره.)
برای اثبات این ادعا حتی نیازی به مطرح کردن پتروپالایشگاه‌ها نداشتیم عزیزان! پتروشیمی‌های نفت محور درسراسردنیا وضعیت مشخصی دارند! امروز در دنیا فرایندهایی داره استفاده میشه که نفت خام رو مستقیم به کوره‌های الفین یا آروماتیک میدن و اتفاقاً بازده بسیارخوبی هم دارند!

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://energypath.ir/?p=10129

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

نفت