به گزارش مسیر انرژی، رئیس جمهور آذربایجان در مراسم افتتاحیه خط لوله گاز بلغارستان_صربستان در دهم دسامبر تاکید کرد باکو به قول خود به بروکسل برای دو برابر کردن صادرات گاز به اروپا تا سالانه ۲۰ میلیارد متر مکعب تا ۲۰۲۷ پایبند خواهد بود.
الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان اعلام کرد قصد دارد صادرات گاز به اروپا را تا ۲۰۲۷ دو برابر کند.
علیاف در مراسم افتتاحیه خط لوله گاز بلغارستان_صربستان در دهم دسامبر تاکید کرد باکو به قول خود به بروکسل برای دو برابر کردن صادرات گاز به اروپا تا سالانه ۲۰ میلیارد متر مکعب تا ۲۰۲۷ پایبند خواهد بود.
وی با توضیح اینکه آذربایجان بیش از ۸ میلیارد متر مکعب گاز در ۲۰۲۱ به اروپا صادر کرده و این رقم را در سال جاری میلادی به ۱۲ میلیارد متر مکعب میرساند، گفت این ارقام حاکی از اراده آذربایجان برای رسیدن به این هدف است.
این مقدار گاز ۵۰ درصد از کل صادرات گاز آذربایجان را تشکیل میدهد.
آذربایجان برای رسیدن به این هدف باید هم تولید گاز را افزایش دهد و هم ظرفیت ۳ خط لوله انتقال گاز را که کوریدور گاز جنوبی را میسازند. این کوریدور گاز آذربایجان را از دریای خزر به بازارهای اروپا میرساند.
تولید و صادرات گاز آذربایجان رو به افزایش است. طبق آماری که در ۱۳ دسامبر منتشر شد، تولید گاز این کشور از ژانویه تا نوامبر سال جاری میلادی به ۴۴ میلیارد متر مکعب رسیده است، یعنی ۳.۵ درصد افزایش نسبت به همین دوره در ۲۰۲۲. صادرات گاز آذربایجان هم در همین دوره ۱۱ ماهه برابر با ۲۲ میلیارد متر مکعب بوده است، یعنی ۹.۵ درصد افزایش سالانه.
شرکت توتال که تولید گاز از میدان گازی آبشرون آذربایجان را از ابتدای تابستان آغاز کرده، در سپتامبر اعلام کرد تولید گاز را از ۱.۵ میلیارد متر مکعب در سال به حدود ۵.۵ میلیارد متر مکعب میرساند. شرکت بریتیش پترولیم هم که اپراتور میدان گازی شاه دنیز و ACG در آذربایجان است، حفاریهای عمیق خود را در این دو میدان آغاز کرده است. شرکت نفت سوکار هم امیدوار است بتواند تولید از میدان گازی امید را افزایش دهد.
اما تولید این مقدار گاز نیاز به سرمایهگذاری هنگفت و توسعه خط لولههایی دارد که باید با قراردادهای خریداران اروپایی تطبیق داده شوند. اروپا باید تضمین دهد این گاز تولید شده اضافی را خریداری میکند. اما این اتفاق تا حالا نیفتاده است. مقامات آذربایجان از خریداران اروپایی شاکی هستند که نسبت به تعهداتشان برای خرید گاز اضافی که آذربایجان قول تولید آن را تا ۲۰۲۷ داده آهسته عمل کردهاند.
توافق بین آذربایجان و اتحادیه اروپا در ژوئیه سال گذشته میلادی به دنبال آغاز جنگ روسیه و اوکراین و صفر شدن صادرات گاز روسیه به اتحادیه اروپا و در نتیجه افزایش قیمت گاز در این اتحادیه انجام شد.
افزایش واردات گازآذربایجان برای تامین نیاز داخل هم میتواند در بالا بردن صادرات این کشور و انتقال مستقیم گاز از سایر کشورها کمک کند.
قرارداد فعلی آذربایجان برای واردات گاز از ترکمنستان از طریق ایران با ابراز تمایل تهران جهت توسعه بیشتر ظرفیت خط لوله آن، قابل گسترش است. از این ظرفیت مازاد خط لوله میتوان برای عرضه گاز به ترکیه هم استفاده کرد.
دیدار اخیر بین مقامات ترکیه و ترکمنستان منجر به عقد قراردادی برای واردات گاز ترکمنستان از طریق ایران شد. اگر این قرارداد محقق شود، وابستگی آنکارا به گازآذربایجان کاهش مییابد. آذربایجان در سال گذشته میلادی ۸.۷ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه صادر کرد که ۱۶ درصد از کل واردات این کشور را تشکیل میداد. بنابراین آذربایجان میتواند این مقدار گاز را به اروپا صادر کند.
اما این اقدام نیازمند قرارداد جدیدی بین آنکارا و تهران در مورد قرارداد فعلی ترکیه برای واردات سالانه ۹.۶ میلیارد متر مکعب گاز از ایران است. این قرارداد تا ژوئیه ۲۰۲۶ اعتبار دارد.