به گزارش مسیر انرژی به نقل از ایرنا، احمد مهدوی ابهری درباره دستاوردهای راهاندازی بازار ارز تجاری برای صادرکنندگان اظهار داشت: این اقدام تأثیر مثبتی بر کل اقتصاد کشور خواهد داشت زیرا چند نرخی بودن ارز باعث ایجاد رانتهایی در کشور شده است که باید از بین بروند. به اعتقاد وی، ارز یارانهای باید تنها برای کالاهای اساسی، امنیت غذایی و نیازهای دارویی مردم اختصاص یابد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران درباره مشکلات ناشی از ارز چندنرخی توضیح داد: وقتی صادرکننده ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ دستوری و کمتر از نرخ واقعی آن به واردکننده میدهد، در حقیقت رانت ایجاد میشود و به تولیدکننده خارجی رانت داده میشود. این وضعیت به نفع اقتصاد داخلی نخواهد بود.
مهدوی ابهری افزود: در بازار توافقی، صادرکننده و واردکننده بر سر قیمت ارز توافق میکنند و اگر برای واردکننده به صرفه باشد، ارز را از صادرکننده میخرد. به این ترتیب، رانت ناشی از قیمت دستوری ارز و بازار از بین میرود و شفافیت بیشتری در مبادلات ارزی ایجاد خواهد شد.
این فعال صنعت پتروشیمی ادامه داد: تعیین نرخها در شرایط توافقی باعث از بین رفتن رانت و ایجاد شفافیت بیشتر میشود که تأثیرات مثبت آن به کل جامعه خواهد رسید. وی همچنین اظهار داشت که آغاز اجرای این طرح ممکن است با برخی مقاومتها و تبعات اجتنابناپذیر روبرو شود، اما این مشکلات به مرور زمان حل خواهند شد. به گفته او، این شفافسازی برای کسانی که به دنبال دریافت ارز ارزان بودند، خوشایند نخواهد بود زیرا ارز نیمایی برای آنها صرفه اقتصادی داشت.
مهدوی ابهری همچنین خاطرنشان کرد: زمانی که نیما برداشته شود، تنها واردکنندگان واقعی یا تولیدکنندگانی که میخواهند مواد اولیه وارد کنند، در صف دریافت ارز قرار خواهند گرفت. این امر باعث میشود که فرآیند واردات و صادرات شفافتر شده و ارز بیشتری وارد کشور شود. تولیدکنندگان و صادرکنندگان نیز از این وضعیت بهرهمند خواهند شد و انگیزه بیشتری برای صادرات خواهند داشت.
وی از صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صادرکنندگان اصلی غیرنفتی کشور یاد کرد و افزود که این صنعت منافع بیشتری از ارز تجاری خواهد برد. مهدوی ابهری در توضیح این موضوع گفت: وقتی صادرکنندگان ارز را با قیمت مناسب بفروشند، عملکرد بهتری در حوزه تولید و سرمایهگذاری خواهند داشت و میتوانند با ظرفیت بیشتری تولید کنند.