به گزارش مسیر انرژی به نقل از فراز انرژی؛ فریبرز کریمایی، قائممقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی، اعلام کرد که از ابتدای بهمنماه (و احتمالاً زودتر) تمامی واحدهای پتروشیمی قادر خواهند بود ارز حاصل از صادرات خود را در مرکز مبادله ارز عرضه کنند. وی افزود که با این اقدام، بانکها از نقش واسطهگری خارج خواهند شد و خریداران ارز میتوانند مستقیماً از فروشندگان، یعنی واحدهای پتروشیمی، ارز مورد نیاز خود را تأمین کنند.
کریمایی در گفتگویی با خبرنگار بازار درباره جزئیات این تصمیم بانک مرکزی اظهار داشت که این اقدام مشابه مدل بازار سرمایه است که در آن خریداران و فروشندگان به طور مستقیم به معامله میپردازند. به گفته وی، این تغییر میتواند به شفافیت بیشتر و کاهش رانتهای ارزی کمک کند، زیرا هرچه قیمت ارز واقعیتر باشد، انگیزه صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور افزایش مییابد.
قائممقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در ادامه افزود که این روش برای صنعت پتروشیمی کاملاً مورد تایید بوده و این انجمن از مدتها قبل به دنبال اجرای آن بوده است. با این شیوه، بانکها به جای نقش واسطه، همانند بورس عمل خواهند کرد و فرآیند عرضه و تقاضای ارز شفافتر میشود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص افزایش میزان عرضه ارز توسط واحدهای پتروشیمی با اجرایی شدن این روش، گفت: عملکرد پتروشیمیها در سالهای گذشته همواره شفاف و مثبت بوده و آنها همواره ارز حاصل از صادرات خود را به طور کامل به بازار عرضه کردهاند. بنابراین، با اجرایی شدن این روش، ارزهای حاصل از صادراتی که به دلیل قیمت غیرواقعی ارز نیمایی به کشور بازنگشته بودند، وارد بازار خواهد شد و ذخایر ارزی کشور شرایط بهتری را تجربه خواهد کرد.
کریمایی همچنین اشاره کرد که در سال گذشته شرکتهای پتروشیمی ۸.۳ میلیارد دلار ارز عرضه کردهاند که این رقم در سال جاری به ۹.۳ میلیارد دلار افزایش یافته است و نشاندهنده رشد ۱۲ درصدی در عرضه ارز از سوی این شرکتها است.
در همین حال، محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی، در نشست با فعالان صنعت پتروشیمی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران اظهار داشت که هدف از ایجاد سامانه ارز تجاری (توافقی) این است که نیازهای ارزی کشور از طریق یک نظام کارا و مبتنی بر بازار تأمین شود. وی تأکید کرد که در این بازار، نرخ ارز باید به گونهای تعیین شود که هم برای عرضهکننده و هم برای متقاضی مناسب باشد و واسطهها از فرآیند حذف شوند. به گفته فرزین، این بازار بهطور مستقیم به نفع فعالان اقتصادی خواهد بود، چرا که نرخ ارز در آن به صورت شفاف و بر مبنای عرضه و تقاضا کشف میشود.