به گزارش مسیر انرژی به نقل از انرژی پرس، پتروشیمیها در ۹ ماهه امسال چالشهای بسیاری را پشت سر گذاشتند و ۱۴ پتروشیمی در مدار افت تولید قرار گرفتند. اما در این میان برخی از پتروشیمیها مانند پتروشیمی مارون و تخت جمشید توانستند در بخش تولید عملکرد خوبی از خود بر جای بگذارند و درآمد خوبی کسب کنند.
صنعت پتروشیمی در بازه ۹ ماه ابتدایی سال جاری، روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت. رشد قیمت خوراک و ناترازی انرژی ۱۴ پتروشیمی را با افت تولید روبهرو کرد. اما از یک سو، افزایش ۳۷ درصدی درآمد شرکتهای بورسی این صنعت نشان میدهد که پتروشیمیها علیرغم چالشهای جهانی و داخلی، توانستهاند مسیر رشد درآمدزایی را حفظ کنند.
با این حال اما اختلاف عملکرد بین شرکتها قابل توجه است؛ برخی پتروشیمیها مانند تخت جمشید و مارون با ثبت افزایش چشمگیر درآمد و تولید، پیشتاز این دوره شدند، در حالی که شرکتهایی مانند آبادان و ارومیه با افت تولید از رقابت عقب ماندند.
این گزارش اختصاصی انرژی پرس، نگاهی دقیق به برترین شرکتهای پتروشیمی در ۹ ماهه ۱۴۰۳ دارد و نشان میدهد که کدام شرکتها توانستند از فرصتها استفاده کنند و کدام پتروشیمیها با چالش بیشتری روبهرو شدند.
وضعیت درآمد صنعت پتروشیمی در ۹ ماهه
پیش از هرچیزی باید گفت ۲۴ پتروشیمی بورسی در ۹ ماهه ۱۴۰۳ بیشتر از ۵۷۸ هزار میلیارد تومان از فروش محصولات پتروشیمی درآمد کسب کردند. مقایسه این عدد با درآمد ۹ ماهه ۱۴۰۲ این شرکتها افزایش حدود ۳۷ درصدی این رقم را مخابره میکند. چرا که مجموع رقم فروش پتروشیمیهای بورسی در ۹ ماهه ۱۴۰۲ حدود ۴۲۳ همت ثبت شده بود.
همچنین بررسی گزارشهای فعالیت ماهانه ۲۴ پتروشیمی بورسی در ۹ ماهه ۱۴۰۳ نشان میدهد سه پتروشیمی نوری، پارس و بوعلی سینا به ترتیب پردرآمدترین پتروشیمیهای بورسی در این مدت بودند. نمودار زیر پردرآمدترین پتروشیمیهای بورسی را در ۹ ماهه ابتدایی ۱۴۰۳ نشان میدهد.
بیشترین افزایش درآمد پتروشیمیها در ۹ ماهه ۱۴۰۳
حال باید دید کدام پتروشیمی در ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ عملکرد بهتری را از نظر رشد درآمدزایی داشته است. بررسی و مقایسه گزارشهای مالی پتروشیمیها، نام تخت جمشید را در صدر بیشترین افزایش «درآمد حاصل از فروش» در ۹ ماهه ۱۴۰۳ قرار میدهد.
به طوری که پتروشیمی تخت جمشید در ۹ ماهه ۱۴۰۳ موفق شد درآمد خود را به چهار هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان برساند. گفتنی است این عدد در مقایسه با ۹ ماهه ۱۴۰۲ حدود ۹۰ درصد افزایش داشته است.
رتبه دوم بیشترین افزایش درآمد ۹ ماهه نیز به پتروشیمی مارون تعلق میگیرد. بررسی گزارشهای مالی این شرکت نشان میدهد، درآمد حاصل از فروش پتروشیمی مارون در ۹ ماهه ۱۴۰۳ به ۳۹ هزار و ۴۹۰ میلیارد تومان رسیده است. این عدد در مقایسه با درآمد شرکت در مدت مشابه سال گذشته حدود ۷۵ درصد افزایش داشته است. لازم به ذکر است درآمد پتروشیمی مارون در ۹ ماهه ۱۴۰۲ حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان ثبت شده بود.
پتروشیمی جم نیز دیگر پتروشیمی بود که در ۹ ماهه ۱۴۰۳ عملکرد خوبی در فروش از خود نشان داده است. به نحوی که این پتروشیمی موفق شد درآمد خود را در ۹ ماهه اول امسال به حدود ۴۸ هزار و ۳۳۲ میلیارد تومان برساند. این بدان معناست که درآمد پتروشیمی جم در ۹ ماهه ۱۴۰۳ نسبت به ۹ ماهه ۱۴۰۲ حدود ۷۰ درصد افزایش داشته است.
بیشترین کاهش درآمد پتروشیمیهای بورس در ۹ ماهه ۱۴۰۳
در طرف مقابل اما سه پتروشیمی آبادان، ارومیه و کرمانشاه در ۹ ماهه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش درآمدزایی روبهرو شدند. در این میان وضعیت درآمدزایی پتروشیمی آبادان از سایر رقبا بدتر بود؛ به طوری که درآمد پتروشیمی آبادان در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ با کاهش ۴۲ درصدی به ۳۵۱ میلیارد تومان رسیده است.
بیشترین افزایش مقدار تولید در ۹ ماهه ۱۴۰۳
با وجود اینکه در ۹ ماهه امسال ۱۴ پتروشیمی با کاهش تولید روبهرو شدند اما برخی از شرکتهای این گروه در بخش تولید عملکرد جالب توجهی داشتند. نگاهی به گزارشهای مالی پتروشیمیهای بورسی نشان میدهد پتروشیمی مارون در بخش تولید از سایر رقبا پیشی گرفته است.
چرا که مقدار تولید پتروشیمی مارون در ۹ ماهه ۱۴۰۳ با رشد ۲۷.۴ درصدی از دو میلیون و ۶۸۵ هزار تن در ۹ ماهه ۱۴۰۲ به سه میلیون و ۴۲۱ هزار تن در ۹ ماهه ۱۴۰۳ رسیده است.
همچنین پتروشیمی جم پیلن نیز دیگر پتروشیمی بود که در ۹ ماهه ۱۴۰۳ عملکرد خوبی در بخش تولید از خود ثبت کرده است. به طوری که این پتروشیمی موفق شد مقدار تولید خود را از ۱۵۲ هزار تن در ۹ ماهه ۱۴۰۲ با افزایش بیش از ۲۶ درصدی به ۱۹۳ هزار تن در ۹ ماهه ۱۴۰۳ برساند.
رتبه سوم بیشترین افزایش مقدار تولید نیز به پتروشیمی ارومیه تعلق میگیرد. به نحوی که مقدار تولید این پتروشیمی در ۹ ماهه ۱۴۰۳ حدود ۱۸.۵ درصد افزایش داشته است.