به گزارش مسیر انرژی و به نقل از ایسنا، پس از اعمال تحریمهای غرب علیه مسکو بر سر جنگ در اوکراین، ترکیه از سال ۲۰۲۲ به یکی از بزرگترین واردکنندگان نفت خام و سوخت روسیه تبدیل شد. روسیه با تغییر مسیر تجارت نفت خود از اروپا و آمریکا به آسیا، ترکیه و آفریقا، به این تحریمها واکنش نشان داد.
شرکت گلوبال ترمینال سرویس (GTS) که پایانه نفتی دورتیول را در استان هاتای ترکیه اداره میکند، اعلام کرد به مشتریانش گفته است هیچ محصولی از روسیه را نخواهد پذیرفت.
شرکت GTS به رویترز اعلام کرد تصمیم گرفته است تمام ارتباطات احتمالی با نفت روسیه را قطع کند و بر این اساس، در اواخر فوریه سال ۲۰۲۴، به مشتریان خود اعلام کرد حتی اگر هیچ گونه قانون، مقررات یا تحریمی نقض نشود، به عنوان یک اقدام اضافی برای عمل به مقررات تحریمها، هیچ محصولی با منشاء روسیه یا محصولات بارگیری شده از بنادر روسیه را نمیپذیرد. همه فعالیتهای قبلی، با رعایت کامل تحریمها از جمله سقف قیمت گروه هفت بوده است.
تهدید آمریکا برای تحریم شرکتهای مالی که با روسیه همکاری دارند، باعث سردی تجارت میان ترکیه و روسیه شده و بخشی از پرداختها برای نفت وارداتی به ترکیه و صادرات ترکیه را مختل یا آهسته کرده است.
طبق آمار شرکت تحقیقاتی کپلر، «جی تی اس ترمینال» که نفت و سوخت، وارد، صادر و ذخیره میکند، ۱۱.۷۴ میلیون بشکه نفت و سوخت روسیه را در سال میلادی گذشته وارد کرد. این پایانه، هفتمین پایانه وارداتی بزرگ ترکیه بر اساس حجم است و نسبت به موقعیت خود در سال ۲۰۲۱ که رتبه دهم را در اختیار داشت، پیشرفت کرده است. واردات نفت و سوخت روسیه به این پایانه در سال ۲۰۲۳، حدود هفت برابر بالاتر از حجم کلی واردات این پایانه از مناطق دیگر در سال ۲۰۲۱ بود که هنوز جنگ اوکراین آغاز نشده بود.
بنا بر دادههای کپلر، صادرات این پایانه در سال ۲۰۲۳، جهش یافت و نسبت به سال ۲۰۲۱، پنج برابر شد و به حدود ۲۴.۷ میلیون بشکه رسید.
آخرین نفتکش در ۱۹ فوریه، برای تخلیه محموله به دورتیول رسید و ۵۱۱ هزار بشکه دیزل بارگیری شده از بندر پریمورسک روسیه در بندر بالتیک را تحویل داد.
شرکت GTS اعلام کرد محمولههای نفت روسیه که پیش از اجرای این ممنوعیت در اواخر فوریه، فروخته شده اند را خواهد پذیرفت.
مقصدهای اصلی نفت صادراتی از دورتیول شامل ۳ بندر یونانی کورینث، الفسیس و تسالونیکی و هاب تجارت، پالایش و ذخیره سازی نفت شمال روتردام و آنتورپ در شمال غربی اروپا بودهاند.
بر اساس گزارش رویترز، آنکارا با وجود انتقاد از حمله نظامی روسیه به اوکراین، با تحریمهای غربی علیه مسکو مخالف بوده و روابط نزدیک خود را با مسکو و کییف را در طول جنگ اوکراین، حفظ کرده است.
انتهای پیام